Saturday, September 6, 2008

Rendang Daging

Bahan-Bahan:
300 gm daging lembu1 biji kelapa (1 ½ mangkuk santan)½ biji kelapa (buat kerisik)2 batang serai (dititik)Sedikit lengkuas (dititik)2 helai daun kunyit3 lembar daun limau purutgaram, serbuk perasa secukupnya
Digiling Hingga Lumat:10 tangki cili kering15 ulas bawang merah5 ulas bawang putih2 cm halia1 sudu kecil jintan manis1 sudu kecil jintan putih½ sudu kecil lada sulah3 biji buah keras

Cara:
Daging dibersihkan dipotong lebar-lebar.Kemudian dibasuh & toskan airnya. Masukkan semua rempah yang sudah digiling bersama 1 mangkuk santan didalam kuali.aSetelah itu masukkan lengkuas, serai, daun kunyit & daun limau purut ke dalamnya. Bila mendidih masukkan daging, garam, serbuk perasa & baki santan. Bila mendidih sekali lagi kerisik & masaklah hingga kering & daging cukup empuk sambil dikacau

No comments: