Saturday, September 6, 2008

Kek Coklat 'Moist' Sedap

Bahan-bahan

KEK
Bahan A
21/2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
11/2 tsp soda bikabonat
Bahan B
4 biji telur
2 biji kuning telur
11/2 cwn air
Bahan C
11/4 butter
2 cwn gula halus

TOPPING
250g coklat masak
135ml whipping cream
10g butter

Cara-cara

Ayak kesemua bahan A dan gaulkan hingga sebati.
Campurkan kesemua bahan B dan kacau hingga sebati.
Pukul bahan C sehingga kembang
Masukkan bahan A & B sedikit demi sedikit ke dalam bahan C secara berselang-seli. Pukul hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam acuan bulat berukuran 10" yang sudah disapu dengan minyak dan dialas kertas.
Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam atau sehingga masak.
Keluarkan kek daripada acuan dan biarkan sejuk.
Sementara tunggu kek sejuk, buatlah toppingnya pulak.
Cairkan coklat masak menggunakan kaedah 'double boiler'.
Masak whipping cream sehingga mendidih. Masukkan ke dalam coklat masak dan pukul hingga pekat.
Masukkan butter dan kacau hingga sebatilah.
Biarkan sejuk sblm diratakan ke atas kek.

No comments: